Dekapol Epoxy & Polyurethane Systems
egetek-epoksi-img-01.jpg
egetek-epoksi-img-02.jpg
egetek-epoksi-img-03.jpg
egetek-epoksi-img-04.jpg
egetek-epoksi-img-05.jpg
egetek-epoksi-img-06.jpg
egetek-epoksi-img-07.jpg
egetek-epoksi-img-08.jpg

Epoksi Öncesi Yüzey Hazırlığı Yapılması-


Endüstriyel zemin kaplaması yapmaya uygun betonarme yüzeylerde; gevşek parçacıkların, düşük mukavemetli şerbet tabakasının alınması ve yüzeyin pürüzlendirilmesi amacıyla, yüzey hazırlığı yapılır. Yüzey hazırlığı vakumlu bilyeleme makinesi (blast-track / shot-blast), mermer silim makinesi, elmas uçlu el makineleri, rotatiger kullanılmalı ve beraberlerinde sanayi tipi vakum makinaları yer almalıdır. Mermer silim makinesi ve elmas uçlu el aletleri yüzeyde mikron mertebesinde “silim” yapmaktadırlar. Rotatiger ise pürüzlendirme amaçlı kullanılmakta, ancak gerçek bir pürüzlendirme yapılamamakta, sadece zeminde yer yer noktacıklar bırakmaktadır.

Ne yazık ki alışılagelmiş yöntemlerle olması gerektiği gibi bir yüzey hazırlığı yapılamamaktadır. Yüzey hazırlığı endüstriyel zemin kaplama işinin yarısıdır. Yüzey hazırlığı doğru yapılmamış bir uygulamayı, temeli sağlam olmayan bir yapıya benzetmek hiç de yanlış olmaz.

Epoksi boya veya epoksi kaplama yapılacak zemin beton sınıfının en az C25 (Basınç dayanımı: 25 N/mm2) ve beton yüzey çekme dayanımının 1,5 N/mm2 üzeri olması gerekmektedir. Oluşabilecek çekme gerilmelerine karşı çift kat çelik hasır veya projesine uygun donatılarının yerleştirilmiş olması gerekir. Epoksi uygulama yapılacak alanda yüzey sertleştirici kullanılmamalıdır. Yüzey, perdah makinesinde tepsi takılı haldeyken düzgün bir şekilde perdahlanmalı, pürüzsüz ve ondülasyon/dalgalanma olmayan bir yüzey elde edilmelidir. Perdah makinesinden tepsi çıkartılarak ince perdah yapılmasına gerek yoktur. Çatlak kontrolü için genel mühendislik kuralları çerçevesinde derz kesim işlemi yapılmalıdır. Epoksi boya veya epoksi kaplama yapabilmek için betonun bağıl nem oranının %5'in altında olması gerekir. Yani; mevsim ve ortam koşullarına bağlı olmakla birlikte beton dökümünden itibaren 2-4 hafta kadar geçmelidir. Gerekli nem koşulları ve bekleme süreleri sağlanamıyorsa, farklı astar ve kaplama sistemleri değerlendirilmelidir.